bel ons nu

 

Honden

 

De dierenambulance verleent in spoedeisende gevallen eerste hulp aan alle honden. Indien nodig vervoeren wij de hond daarna naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Dus ook als de eigenaar onbekend of onbereikbaar is zorgen wij voor uw huisdier!

 

Aan gewonde honden waarvan de eigenaar bekend en bereikbaar is verlenen wij, indien nodig, eerste hulp. In overleg met de eigenaar vervoeren wij de hond desgewenst naar een dierenarts.

 

Als de (medische) toestand van de hond het toelaat en er géén eigenaar bekend is, brengen wij de hond naar een asiel waarmee de desbetreffende gemeente een contract heeft. (Zie: Nuttige adressen.)

 

Hetzelfde geldt bij niet gewonde loslopende honden die op straat worden gevonden. Wij kunnen dan komen om de verplichte chip uit te lezen om zo de eigenaar te achterhalen. Mocht dit niet lukken dan brengen wij de hond naar een asiel.

 

In (bijna) alle gemeenten in Nederland is via een APV (= Algemene Plaatselijke Verordening) geregeld of het is toegestaan dat honden los lopen. Als dit in uw gemeente niet is toegestaan (dit geldt voor het merendeel van de Gemeenten in Nederland!) bent u strafbaar als uw hond losloopt op de openbare weg. Uiteraard geldt een uitzondering voor de daartoe aangewezen (losloop)uitlaatplaatsen.

 

U kunt ons overigens ook bellen als u vervoer nodig heeft om met uw eigen hond naar uw dierenarts te gaan.

 

 

Wat kunt u zelf doen?

 

Zieke of gewonde honden:

           

Buitenshuis:

Bel ons zo snel mogelijk bij een ongeval op straat!

In huis:

Als u thuis bent, en uw hond heeft medische hulp nodig, neem dan contact op met uw dierenarts. Wees erop bedacht dat een zieke of gewonde hond gestrest is en kan bijten. Bescherm uzelf:

                Zorg dat u niet in contact komt met bloed, urine, braaksel of ontlasting;

                Was na contact met een zieke of gewonde hond altijd goed uw handen!

                Indien een hond een epileptische aanval krijgt creëer dan ruimte rond de hond, zodat deze zichzelf niet kan beschadigen.

 

Gewonde dieren kunnen veel energie verliezen met zich warm te houden.

Daarom is het belangrijk om alle gewonde dieren zo goed mogelijk warm te houden met behulp van een kruik (bijv. flesje warm water), deken of handdoek.

 

 

Loslopende honden

 

Zorg dat een loslopende hond geen gevaar vormt voor zichzelf of het verkeer. Maak deze, indien mogelijk, vast met een riem of

ceintuur of iets dergelijks.
Informeer in uw omgeving of bij uw buren of zij de hond kennen en/of zij weten wie de eigenaar is.
Meld ons ras, kleur en vindplaats van de hond. Houd de hond, als het kan, even bij u. De praktijk wijst uit dat er zich meestal snel een

eigenaar meldt. Wij brengen vinder en eigenaar met elkaar in contact, zonder dat er voor de eigenaar kosten aan verbonden zijn.

Het is erg stressvol voor een hond om eerst vervoerd te worden in een vreemde auto en vervolgens in een vreemde omgeving opgevangen te worden. Deze stress willen wij zoveel mogelijk voorkomen bij de hond.

Opgelet:
Op een uitlaatplek is het wel toegestaan om de hond los te laten lopen. De eigenaar is dan in de buurt. Bovendien gaat de hond vaak vanzelf naar de plaats waar de auto geparkeerd staat.

 

 

Chip

 

Voor eigenaren van honden bestaat vanaf april 2013 de wettelijke verplichting tot het laten inbrengen van een chip. Verzeker u er van dat de pup die u wilt kopen gechipt en geregistreerd is. Vraag bij aankoop van de hond een bewijs van die registratie zodat u weet dat hij gechipt en geregistreerd is Pas de registratie (naam eigenaar, adres en telefoonnummer) aan bij de betreffende  databank voor gezelschapsdieren (zie: www.chipnummer.nl) zodra de pup bij u in huis komt wonen. Doet u dit niet, dan bent u in overtreding en kan handhavend worden opgetreden door de Landelijke inspectie dienst (LID).

De gegevens worden niet aan gemeenten doorgegeven ten behoeve van de heffing van de gemeentelijke hondenbelasting.

BelangrijkGeef bij verandering van adres of telefoonnummer of bij overlijden van uw hond de wijzigingen door aan de databank.

Belangrijk: Wanneer u een hond uit het buitenland haalt, moet deze binnen 2 weken worden geregistreerd op uw naam.

Chip uit laten lezen:

Elke dierenarts beschikt, net als wij, over een apparaatje waarmee de chip kan worden uitgelezen. Als u in staat bent zelf met de hond naar een dierenarts te gaan kan de eigenaar misschien snel achterhaald worden. Als u die mogelijkheid niet heeft kunt u ons bellen voor het uitlezen van de chip.